About Cats

Šuo neėda: priežastys, dėl kurių šuo atsisako ėsti

Dec 20, 2021

Kodėl sumažėja šuns apetitas


  • Psichologinės priežastys
  • Fiziologinės priežastys
  • Šuo – gurmanas
  • Kaip padidinti šuns apetitą
  • Ką daryti, jeigu šuo vis tiek neėda

Šunys nėra itin išrankūs ėdalui ir su malonumu gali ilgai ėsti tą patį ėdalą. Tačiau, šuniui atsisakius porcijos skanėstų, šeimininkas turėtų sunerimti. Gali būti, kad šuo nealkanas arba tiesiog nėra nusiteikęs. Vis dėlto tai, kad nėra apetito, gali būti streso padarinys arba reiškia, kad šuo sunkiai susirgo. Tad kodėl jūsų šuo neėda?


Kodėl sumažėja šuns apetitas


Bet koks ėdimo įpročių pasikeitimas kažką reiškia. Atsisakymo ėsti priežastys gali būti skirtingos, tačiau paprastai jos skirstomos į dvi kategorijas:


• psichologines;

• susijusias su sveikata (fiziologines).


Psichologinės priežastys


Nereikia panikuoti – dažniausiai atsisakymo ėsti priežastis šunų savininkai gali įveikti patys net be veterinaro pagalbos.


Stresas arba nerimas


Šuo atsisako ėsti tada, kai smarkiai nerimauja. Šuniui stresą kelia keli veiksniai:

• šeimos pagausėjimas susilaukus kūdikio arba šeimininko partnerio atsiradimas;

• naujas augintinis;

• persikraustymas į naują vietą ir pan.


Tokiu atveju svarbu pasistengti išlaikyti ankstesnį dienos režimą ir užtikrinti, kad nesikeistų esminių dalykų laikas, būtų užtikrinta švara ir išėjimo į lauką kokybė, taip pat maitinimo režimas.


Dienotvarkės pasikeitimas


Gyvūnai priversti taikytis prie šeimininkų dienos ritmo. Nauja darbo laiko tvarka, šeimos išvykimas – visa tai gali turėti įtakos gyvūno augintinio ėdimo režimui. Tačiau tam, kad prisitaikytų, šuniui reikia visai nedaug laiko.


Fiziologinės priežastys


Šuo be ėdalo gali išbūti iki penkių dienų, tačiau rimtai sunerimti vertėtų jau antrą visiško badavimo parą. Ir jeigu nematote, kad šuo negalėjo netekti apetito nei dėl psichologinių, nei dėl elgsenos priežasčių, greičiausiai sušlubavo jo sveikata. Augliai, pankreatitas, inkstų sutrikimai, širdies problemos, traumos – ne tik šiomis ligomis, kurios gali sukelti gyvūno anoreksiją, serga šunys. Peržvelkime pagrindines.


Skrandžio ir žarnyno ligos


Skrandžio ir žarnyno gleivinės uždegimas (gastroenteritas) tampa pykinimo ir prarasto apetito priežastimi.


Suėdė kažką netinkamo


Pasivaikščiojimo metu šuo gali praryti ką nors netinkamo ar nevalgomo. Todėl dėl juntamo pilvo skausmo, vidurių užkietėjimo, vėmimo ar sutrikusios virškinamojo trakto veiklos gali dingti apetitas. Tokiu atveju kuo skubiau vežkite savo šunį pas veterinarą, nes, norint iš organizmo pašalinti svetimkūnį, gal prireikti chirurginės operacijos. Gyvūnas taip pat gali nustoti ėsti dėl organizmo intoksikacijos ir blogos savijautos, jei prarijo buitinės chemijos priemonės ar žiurkių nuodų.


Stomatologinės problemos


Atsisakymas ėsti taip pat gali būti problemų su dantimis ir dantenomis ženklas. Tokiais atvejais šuo atsisako ėsti, nes jam skauda kąsti ir kramtyti. Jeigu gyvūnas leidžiasi, atidžiai apžiūrėkite jo snukio ertmę – ar nėra patinimų, pūliuojančių vietų, kurios gali turėti įtakos dantims.

Paprastai po gydymo, pasibaigus dantų skausmui, šuo vėl pradeda ėsti. Norint išvengti tokių problemų, veterinarai pataria reguliariai valyti savo gyvūno dantis.


Vakcinacija


Planinis skiepas (nuo bakterijos, viruso, parazitų) gali sukelti problemų dėl apetito, tačiau apie tai šeimininkus veterinarijos klinikoje visada įspėja.


Erkės


Šunims pavojingos tos ligos, kurias perneša erkės. Tai – erlichiozė, babeziozė, Laimo liga. Bendra gyvūno būklė – šuo jaučiasi prislėgtas, karščiuoja, pasikeičia šlapimo spalva, padidėja limfmazgiai. Jam reikia skubios veterinaro pagalbos.


Laukiama pagausėjimo


Alkio jausmas nuslopsta tais atvejais, kai prasideda besilaukiančios kalytės gimdymas.


Peršėrimas


Kartais gyvūno nekamuoja jokie negalavimai ir nėra jokių psichologinių priežasčių, kodėl jis galėtų atsisakyti savo porcijos, tačiau šuo vis tiek neėda. O gal jis tiesiog neišalkęs? Kartais šeimininkai neapskaičiuoja porcijos dydžio ir gyvūnas persiėda. Jeigu šuo aktyvus, žaidžia, laka, atkreipkite dėmesį į ėdalo porciją. Atsižvelkite į gyvūno svorį, dydį, veislę ir amžių.


Šuo – gurmanas


Skirtingu ėdalu šeriami šunys gali pradėti atsirinkinėti ir atsisakyti, savo manymu, mažiau skanaus ėdalo. Gyvūnai tampa išrankūs, kai nepaisoma jų mitybos režimo ir jie gauna papildomai ėsti nuo šeimininkų stalo. Štai taisyklės, kurių būtina laikytis, kad šuo priprastų laikytis savo ėdimo režimo:


1. Išrinkti konkretų ėdalą.

2. Nustatyti šėrimo laiką.

3. Nebeduoti papildomai skanukų.


Gyvūnas gali paskelbti bado streiką tais atvejais, kai pasibaigęs ėdalo galiojimo laikas, jis sugedęs, todėl svarbu laikytis pirkto ėdalo laikymo sąlygų ir tikrinti jo galiojimo laiką, jam duoti šviežių produktų, jeigu ėdalą šuniui ruošiate patys.

Siekiant palaikyti sveiką odą ir žvilgantį kailį, rekomenduojamas CLUB 4 PAWS „Premium“ ėdalą su ėriena ir ryžiais.


Kaip padidinti šuns apetitą


Jeigu po veterinaro apžiūros paaiškėjo, kad jokių medicininių priežasčių nėra, reiškia, neėdimo priežastis – stresas arba kiti veiksniai, kurie daro įtaką šuns elgsenai. Štai keletas naudingų patarimų, kurie privers šunį vėl ėsti:


• Retkarčiais pakeiskite šunų ėdalą. Sausą maišykite su šlapiu, keiskite skonius ir mėginkite sukelti gyvūno norą ėsti. Turėkite omenyje, kad savarankiškai, t. y. patys, sausą racioną keisti šlapiu galite ne daugiau kaip 10–15 procentų.

• Pridėkite skanėstą. Tai gali būti mėgstamiausias šuns skanumynas – gal vos truputis žmonių maisto – vištiena, sultinys, jautiena arba žuvis. Tačiau tokiu atveju šiuose produktuose negali būti druskos ar prieskonių bei pavojų šuns sveikatai keliančių daržovių – svogūnų ir česnakų.

• Būkite atidūs ir užtikrinkite, kad ėdalas būtų šviežias. Be to, šuniui turi būti sudaryta galimybė palakti švaraus vandens.

• Sužadinkite apetitą intensyviu pasivaikščiojimu lauke. Butuose gyvenantys šunys išeikvoja labai mažai energijos ir nejaučia poreikio papildyti atsargas ėdalu.

• Sudarykite šėrimo grafiką. Ėdalo siūlykite tik konkrečiu metu: jeigu tai suaugęs šuo – 2-3 kartus per dieną, o jaunikliams ėdalo reikėtų siūlyti dažniau. Nepalikite ėdalo dubenėlyje. Jeigu šuo prie ėdalo neprisilietė, po 10 minučių jį paimkite ir išneškite. Taip ugdomas instinktas gauti ėdalo pagal grafiką.


Ką daryti, jeigu šuo vis tiek neėda


Jeigu problemos išspręsti nepavyksta ir šuo neėda jau kelias dienas, be to, viduriuoja, vemia, nebelaka, skubiai vežkite jį pas veterinarą.


Tikėtina, kad jam reikalingas medicininis gydymas, kurį po apžiūros ir surinkęs reikiamus duomenis, skirs gydytojas.


Išvardijome pačias dažniausias priežastis, dėl kurių šuo nustoja ėsti. Dauguma jų psichologinės ir, jas išsprendus, gyvūnas vėl pradeda ėsti. Tačiau, jeigu šuo neėda gan ilgai, tai gali reikšti rimtą ligą. Todėl atidžiai stebėkite savo gyvūną, kad laiku pamatytumėte, jog sumažėjo apetitas ir padėtumėte savo keturkojui draugui.